Bouwen met vertrouwen door combinatie wet én praktijk

Met de invoering van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) onderging het Nederlandse bouwlandschap een op het oog significante verandering. Het BBL vervangt immers per 1 januari 2024 het alom bekende Bouwbesluit. Toch valt deze verandering in de praktijk wel mee. De nieuwe Omgevingswet, ook begin dit jaar ingevoerd, zorgt wél voor grote veranderingen.

 

Nieuwe Schans, Herkon

Inhoudelijk wijzigt er dus weinig nu het BBL er is, vooral de manier waarop de eisen staan opgeschreven is anders. Maar dat maakt de wijziging gelukkig in feite goed te overzien. In dit artikel informeren we je over deze nieuwe manier van werken en wat het voor jou kan betekenen.

Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)

Het BBL betekent een update en uitbreiding van de wettelijke eisen voor bouwprojecten. De focus ligt op het waarborgen van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.

Als kwaliteitsborger voeren wij over de genoemde elementen een risico-gestuurde toetsing uit. We evalueren bouwplannen op de aanwezigheid van potentiële risico’s, om zo bouwfouten te voorkomen en de algehele bouwkwaliteit te verbeteren. Het BBL dient daarbij als wettelijk kader; alle bouwprojecten moeten eraan voldoen, ongeacht de aard en omvang ervan.

Goed en deugdelijk werk

Buiten de wettelijke kaders van het BBL om, speelt het controleren op goed en deugdelijk werk nog altijd een rol in de voorbereiding én op de bouwplaats. Het gaat dan om de normeringen en kwaliteitseisen die niet in de wet staan, maar die de kwaliteit en het vakmanschap van de bouwer laten zien in het hele bouwproces.

Opdrachtgevers en eindgebruikers [SR1] verwachten dat deze kwaliteiten eigenlijk standaard in het ‘pakket’ zitten bij bedrijven. Door vanaf het begin van het bouwproces de focus te leggen op goed en deugdelijk werk, breng je als aannemer de kwaliteit van je dienstverlening op een hoog niveau en kun voor, tijdens én na de bouw voor de opdrachtgever kosten besparen.

Combinatie wet en praktijk verhoogt kwaliteit

Zowel wettelijke kaders vanuit het BBL als de aanvullende zaken rondom goed en deugdelijk werk vormen zo essentiële elementen voor kwalitatief hoogwaardig bouwen. Het BBL zorgt voor de wettelijke basislijn, goed en deugdelijk werk verhoogt de kwaliteitsstandaard met extra adviezen, vaak voorkomend uit pure praktijkervaring.

Zo ontmoeten wet en praktijk elkaar op de bouwplaats, waarbij beide elementen vaak samenvallen en elkaar versterken.

De rol van Woningborg en WTT

Woningborg informeert bouwondernemingen, maar ook andere onderdelen van de bouwsector, zoals architecten, ontwikkelaars en onderwijsinstellingen, over de risico’s rond het werken op de bouwplaats.

We ondersteunen je, zodat je goed en deugdelijk werk kunt leveren. Dat doen we bijvoorbeeld met het online platform ‘Technische ABC’, waar je informatie kunt vinden over hoe je risico’s kunt beperken bij projecten. Op die manier dragen we bij aan de verbetering van de bouwkwaliteit in Nederland.

Door zowel de wettelijke kaders als de ervaringen uit de praktijk mee te nemen in nieuwe projecten, zorgen we er samen voor dat de kwaliteit van de bouw in Nederland op een hoog niveau komt én blijft. Met elkaar kunnen we zo bouwen met vertrouwen, waarbij we ervan uit kunnen gaan dat de faalkosten tijdens de bouw én de gebruiksfase tot het minimum worden beperkt.