Woningborg betreurt uitstel van invoering Wkb

Harde invoerdatum nieuwe wet noodzakelijk

Gouda, 19 oktober 2022 – Marktleider Woningborg is teleurgesteld dat voor de 5e keer op een rij de beoogde invoering van de nieuwe Omgevingswet inclusief de Wet Kwaliteitsborging (Wkb), is uitgesteld tot 1 juli 2023. Ze roept minister Hugo de Jonge op de nieuwe wet nu echt op 1 juli 2023 in te laten gaan om duidelijkheid te creëren. Een eventuele gefaseerde invoering van de omgevingswet zou daarbij kunnen helpen.

SSZ 6420 Stokmans Woningborg 20220916 1200Px

CEO Woningborg Groep, WytzeJan de Jong:

“De Woningborg Groep staat al geruime tijd klaar om volgens de nieuwe Wkb aan het werk te gaan. Wij vinden het betreurenswaardig voor de betrokken partijen dat er in deze tijd van onzekerheid door inflatie, hoge kosten in de bouw, nu ook weer meer onzekerheid komt door het zoveelste uitstel. Als de overheid over zou gaan op een flexibelere manier van werken, dan zou de omgevingswet in onze optiek op een gefaseerde manier ingevoerd kunnen worden. Alle betrokken partijen zouden profiteren van de procesoptimalisatie van Wkb en de daaruit voortvloeiende lagere faalkosten in de bouw”.

De bouwsector en verzekeraars, waaronder Woningborg Verzekeren en kwaliteitsborger WTT, werken al sinds 2019 aan een soepele introductie van de wetgeving. De Woningborg Groep is er klaar voor. Nu er wederom uitstel komt, slechts 10 weken voor geplande startdatum, zorgt dat voor veel onrust in de markt. Woningborg hoopt dat het ministerie in samenwerking met alle belanghebbende stakeholders kan werken aan een betrouwbare planning en dat 1 juli 2023 een harde invoerdatum voor de nieuwe wet wordt.

Over Woningborg Groep
Woningborg Groep is een organisatie voor kopers en bouwers van nieuwbouwwoningen in Nederland op het gebied van insolventie- en herstelverzekeringen en kwaliteitsborging. Bij alles wat we doen, staat 1 doel voorop: duurzaam leven in kwalitatief goede gebouwen tot gemeengoed maken in Nederland. Om dit te realiseren, voert Woningborg Groep twee merken: Woningborg Verzekeren en WTT (Toetsing en Toezicht). Beide merken zijn ondergebracht in aparte entiteiten en voeren een eigen bedrijfsvoering.

Wat betekent dit in de praktijk?
Waar veel bouwbedrijven zich de afgelopen jaren hebben voorbereid op de komst van de Wkb, mede door het doen van succesvolle pilot projecten, zijn er ook bouwbedrijven die meer tijd nodig hebben om zich gedegen voor te bereiden. Het uitstel van de Omgevingswet en Wkb, biedt meer ruimte in de voorbereidingsfase.
WTT informeert aannemers en initiatiefnemers van de bouw over de veranderingen die voortkomen uit de Wkb. De voordelen van het werken met een externe kwaliteitsborger worden ervaren door de bouwbedrijven waarmee we pilot projecten doen. Voordelen zoals vermindering van faalkosten, het verhogen van de kwaliteit en het kwaliteitsbewustzijn, het verlagen van risico’s en het vergroten van herstelbaarheid tijdens het bouwproces. De voordelen zijn zelfs zo merkbaar dat er bouwbedrijven zijn die de inwerkingtreding van de Wkb niet meer afwachten en WTT als externe kwaliteitsborger nu al inzetten bij al hun bouwprojecten.

Weten wat WTT voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan nu contact op!

Informatie aanvragen